SIJIL 

KURSUS ASUHAN & DIDIKAN AWAL KANAK-KANAK PERMATA

( Kursus Asuhan PERMATA - KAP )

Institute Of Professional Techniques & Skills

menjalankan kerjasama bersama

Mercu Prisma Sdn Bhd

untuk menjalankan

Kursus Asuhan PERMATA (KAP)

kepada mereka yang berminat untuk 

bekerja sebagai Pengasuh / Penyelia / Pengurus

di TASKA atau Pengusaha TASKA

Apakah Kursus Asuhan PERMATA (KAP) ?

Kursus KAP merupakan kursus yang akan melatih dan membimbing para peserta bagaimana untuk menjaga, mengasuh dan mendidik bayi dan kanak-kanak dibawah umur 4 tahun. Pelajar akan didedahkan dengan pengajaran dan pengalaman sebenar mengasuh dan menguruskan kelengkapan serta keperluan bayi dan kanak-kanak yang akan meningkatkan pengetahuan dan kemahiran pelajar dalam bidang tersebut.

Siapa yang patut menghadiri Kursus Asuhan PERMATA (KAP) ini ?

Individu yang  ingin menjadi pengusaha TASKA atau mereka yang ingin bekerja di TASKA sebagai pengurus / penyelia / pengasuh yang profesional dan kompeten dalam bidang pengasuhan dan pendidikan awal kanak-kanak.

Kenapa perlu mengambil Kursus Asuhan PERMATA (KAP) ?

Kursus Asuhan PERMATA diwajibkan oleh kerajaan dibawah Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM), Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat kepada mana-mana individu yang ingin menjadi pengusaha / pengurus / penyelia / pengasuh di TASKA.

Peraturan 54, Peraturan-Peraturan TASKA 2012, semua pengusaha, pengurus, penyelia dan pengasuh wajib hadir dan lulus Kursus Asuhan PERMATA.

Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat membenarkan perkhidmatan pengasuhan kanak-kanak dijalankan di rumah pengasuh dan pengasuh tidak perlu mempunyai Sijil Kursus Asuhan PERMATA (KAP) sekiranya bilangan kanak-kanak yang diasuh tidak melebihi 3 orang. Kepada mereka yang ingin mengasuh lebih daripada 3 orang atau membuka TASKA, anda diwajibkan mempunyai Sijil Kursus Asuhan PERMATA. Untuk menyertai Kursus Asuhan PERMATA sila klik disini.

Pengusaha TASKA

Pengurus TASKA

Penyelia Taska

Pengasuh Taska

Maklumat Kursus

Syarat Penyertaan :

18 tahun keatas

Kemasukan : Ogo / Sep / Okt

Mode : Online

Sijil Kursus

Pelajar Akan Menerima :

1. Sijil Kursus Asuhan & Didikan Awal Kanak - Kanak PERMATA (KAP), Jabatan Kebajikan Masyarakat, Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga & Masyarakat.

2. Sijil Penyertaan Kursus

Yuran Kursus

Yuran Kursus : RM 800.00

Buku Modul Kursus : RM 100.00

Jumlah Yuran : RM 900.00

Kini Yuran PERCUMA ditaja Kerajaan

Semua bayaran yuran ke institut boleh dibuat secara tunai atau kad kredit.

CARA UNTUK MENYERTAI KURSUS ASUHAN PERMATA (KAP)

 

1. Sila Whatsapp ke 013-6314102 'SAYA INGIN MENYERTAI KURSUS ASUHAN PERMATA'

 

2. Institut akan reply Whatsapp anda dengan maklumat kursus dan kaedah untuk menyertai kursus online.

 

Terima Kasih

Penginapan Pelajar

Institut ada menyediakan penginapan pelajar. Pelajar baru boleh masuk dan tinggal di penginapan pelajar sekiranya ada kekosongan pada waktu tersebut.

Penginapan Pelajar

Institut ada menyediakan penginapan pelajar. Pelajar baru boleh masuk dan tinggal di penginapan pelajar sekiranya ada kekosongan pada waktu tersebut.

SKM-PPT

Individu yang mempunyai pengalaman bekerja di TASKA lebih daripada 3 tahun boleh mengambil SKM Pengasuhan & Pendidikan Awal Kanak-Kanak melalui kaedah Penilaian Pencapaian Terdahulu (PPT)

 

Lebih Mudah & Cepat

Isnin - Sabtu

8.30 a.m - 5.30 pm