SKM  Kulinari

Kusus

PENYEDIAAN & PEMBUATAN MAKANAN

  • TikTok
  • Instagram
  • Facebook
  • Youtube

Kementerian Sumber Manusia melalui Jabatan Pembangunan Kemahiran telah mengiktiraf Institute of Professional Techniques & Skills untuk menjalankan Kursus Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) Penyediaan & Pembuatan Makanan kepada pelajar yang berminat menceburi bidang kulinari.

Pelajar yang menyertai kursus ini akan didedahkan dengan teknik-teknik memasak melibatkan menu utama masakan Melayu, Cina, India & Barat (Western). Pelajar juga akan dilatih dalam pengendalian kebersihan, keselamatan dapur dan pengendalian makanan; penyediaan stok, sup dan sos panas; penyediaan sarapan pagi, pembuka selera (appetizer) dan pencuci mulut (dessert) serta pengurusan pentadbiran katering dan acara.

Sijil Kemahiran Malaysia (SKM)
dikeluarkan & diiktiraf oleh :

Jabatan Pembangunan Kemahiran (JPK), 
Kementerian Sumber Manusia (KSM)

Contoh Sijil SKM 3 Kulinari.jpeg
Image by Kevin Doran

ISI KANDUNGAN KURSUS

AKTIVITI PENGURUSAN KATERING

  • Venue dan penentuan saiz ruang bagi aktiviti katering.

  • Jenis pesembahan bufet, menu dan penyediaan aktiviti katering.

  • Peralatan dan pekakas bagi aktiviti katering.

  • Menjalankan aktiviti perkhidmatan katering.

 

 

TAHAP 3

KEBERSIHAN KESIHATAN, KESELAMATAN DAN PENGENDALIAN MAKANAN

  • Aktiviti kebersihan kesihatan di dapur.

  • Aktiviti keselamatan di dapur.

  • Kebersihan kesihatan dan keselamatan dalam aktiviti pengendalian dan pembuatan makanan.

  • Pemantauan pembetulan kebersihan kesihatan, keselamatan dan pengendalian makanan

  • Dokumen pengesahan kebersihan kesihatan, keselamatan dan mengendalian makanan.

 

KAWALAN MUTU DAN KUANTITI DALAM PEMBUATAN MAKANAN

  • Keperluan kualiti, konsistansi dan kuantiti dalam pembuatan makanan.

  • Senarai semak kawalan mutu dan kuantiti.

  • Rumusan laporan harian aktiviti kawalan mutu dan kuantiti.

  • Dokumen bulanan aktiviti kawalan mutu dan kuantiti.

 

PENYELARASAN AKTIVITI KATERING

  • Venue dan penentuan saiz ruang bagi aktiviti katering.

  • Jenis menu dan penyediaan aktiviti katering.

  • Peralatan dan pekakas bagi aktiviti katering.

  • Menjalankan penyelarasan aktiviti katering.

  • Kerja-kerja pembersihan di ruang aktiviti katering dijalankan.

 

FUNGSI PENYELIAAN PENTADBIRAN

  • Pengurusan staf mengikut seksyen.

  • Menyelaras belanjawan mengikut seksyen.

  • Rekod dokumentasi seksyen.

  • Penyeliaan rekod perolehan.

  • Penyeliaan rekod inventori.

 

 

ASAS KAWALAN KOS

  • Asas analisis kos dan keuntungan.

  • Mengenalpasti peratusan kos makanan.

  • Kawalan porsi (saiz) makanan.

  • Kawalan kos makanan.

  • Laporan perolehan dan inventori.

TAHAP 2
KEBERSIHAN, KESELAMATAN DAPUR DAN PENGENDALIAN MAKANAN

  • Keperluan dalam aktiviti pengendalian makanan.

  • Alatan pengendalian makanan, peralatan dapur dan klasifikasi peralatan.

  • Klasifikasi bahan masakan.

  • Prinsip penerimaan dan penyimpanan bahan masakan.

  • Kekalkan keperluan aktiviti pengendalian makanan

  • Tata kebersihan dan kebersihan ditepat kerja.


TEKNIK MEMASAK

  • Teknik memasak mengikut standard resepi.

  • Peralatan dan pekakas mengikut teknik memasak.

  • Bahan masakan mengikut teknik memasak.

  • Teknik memasak dan persembahan hidangan

 

PEMBIKINAN STOK,SUP DAN SOS PANAS

  • Standard resipi bagi pembikinan stok, sup dan sos panas.

  • Peralatan dan perkakas bagi pembikinan stok, sup dan sos panas.

  • Bahan-bahan bagi pembikinan stok, sup dan sos panas.

  • Pembikinan stok, sup dan sos panas.


PENYEDIAAN HIDANGAN UTAMA

  • Keperluan dalam penyedian hidangan utama.

  • Pemilihan standard resipi bagi penyediaan hidangan utama.

  • Peralatan dan pekakas bagi penyediaan hidangan utama.

  • Bahan-bahan bagi penyediaan hidangan utama.

  • Penyediaan dan persembahan hidangan utama.


PENYEDIAAN NASI DAN MASAKAN BERASASKAN KANJI & BIJIRIN

  • Standard resipi bagi penyediaan nasi dan masakan berasaskan kanji & bijirin.

  • Peralatan dan perkakas bagi penyediaan nasi dan masakan berasaskan kanji & bijirin.

  • Bahan-bahan bagi penyediaan nasi dan masakan berasaskan kanji & bijirin.

  • Penyediaan nasi dan masakan berasaskan kanji & bijirin.


PENYEDIAAN PEMBUKA SELERA

  • Standard resipi bagi pembuka selera.

  • Peralatan dan perkakas bagi pembuka selera.

  • Bahan-bahan bagi penyediaan pembuka selera..

  • Penyediaan pembuka selera.


PENYEDIAAN SARAPAN PAGI

  • Keperluan dalam penyedian sarapan pagi.

  • Pemilihan standard resipi bagi penyediaan sarapan pagi.

  • Peralatan dan pekakas bagi penyediaan sarapan pagi.

  • Bahan-bahan bagi penyediaan sarapan pagi.

  • Penyediaan dan persembahan sarapan pagi.


PENYEDIAAN PENCUCI MULUT

  • Keperluan dalam penyediaan menu pencuci mulut.

  • Pemilihan standard resipi bagi pencuci mulut.

  • Peralatan dan pekakas bagi penyediaan pencuci mulut.

  • Bahan-bahan bagi penyediaan pencuci mulut.

  • Penyediaan dan persembahan pencuci mulut.

Testimoni Pelajar IPTSkills

Sijil Kemahiran Malaysia Tahap 2 & 3 

Penyediaan & Pembuatan Makanan (Kulinari)

(HT012-2/3:2012)

Jangka Masa : 15 bulan

Mod : Sepenuh Masa

Syarat Kelayakan : 16 Tahun ke atas

Kemasukan :  Feb & Mei 2023

Mock Up Poster in Cafe

Pendaftaran

Kemasukan

2023

Dibuka

Sekarang !

Classroom

Syarat Kelayakan

  1. Hadir sesi penerangan di institut

  2. Warganegara Malaysia

  3. Berumur 16 hingga 50 tahun

  4. Sihat tubuh badan

  5. Boleh membaca, menulis dan mengira

  6. Mempunyai Sijil PT3 dan lulus subjek kemahiran.*

*Pemohon yang tiada PT3 atau tidak lulus subjek kemahiran perlu mempunyai pengalaman bekerja lebih 1 tahun di restauran / hotel / katering.

Yuran Kursus

Yuran Proses :  RM 300.00

Yuran Kursus : RM 18,750.00

Kemasukan 100 orang sahaja

Peserta berumur 18 hingga 45 tahun yang memenuhi syarat, boleh mendapatkan pinjaman untuk yuran kursus dan elaun sara hidup (RM600 sebulan) dari Perbadanan Tabung Pembangunan Kemahiran (PTPK).

*Yuran kursus adalah mengikut kadar yuran PTPK yang baru tahun 2022.

PENGINAPAN PELAJAR

Penginapan pelajar disediakan untuk pelajar yang memerlukan. 

  • Apartment

  • Rumah Setingkat

SET UNIFORM KULINARI

Setiap pelajar akan menerima 

 JAKET CHEF,  SKAF CHEF, TOPI , APRON, SELUAR CHEF,  KASUT KESELAMATAN, PISAU

chef set 2.webp

Cara Permohonan Menyertai Kursus

1. Jika anda memenuhi syarat-syarat kelayakan diatas, isi Borang Permohonan Online dan tekan Submit.

2. Dalam masa 3 hari, pihak institut akan Whatsappkan tarikh Sesi Penerangan kemasukan Kursus. Pilih tarikh yang sesuai dengan anda. Jika tidak terima Whatsapp dari kami sila tangkap gambar borang yang telah diisi dan Whatsappkan ke 011-32325300.

3. Pelajar yang hadir sesi penerangan akan dibenarkan mendaftar kemasukan.

*Hanya pemohon yang hadir sesi penerangan sahaja dibenarkan menyertai kursus ini.

 

Bayaran yuran ke institut boleh dibuat secara :

ICON PAYMENT-04.png
 
BORANG PERMOHONAN ONLINE
KURSUS SKM PENYEDIAAN & PEMBUATAN MAKANAN
(SKM KULINARI)
arrow&v

Maklumat Berkenaan Kelayakan Anda

arrow&v