KURSUS F&B KREW RESTORAN DAN HOTEL

Image by CHUTTERSNAP

Kursus ini memberi mendedahkan kepada peserta mengenai tugas dan tanggungjawab umum dan khusus sebagai seorang krew F&B. Kursus ini akan membantu peserta menguasai perkara-perkara asas di dalam pengurusan operasi makanan dan minuman dan seterusnya memudahkan peserta untuk mengaplikasikan semula dalam dunia pekerjaan ataupun di dalam perniagaan sebenar mengikut keperluan industri.

Setting Tables at a Restaurant

Kursus Krew F&B

(Hotel & Restoran)

Jangka Masa : 3 hari

Masa : 8.30 a.m - 5.30a.m

Tempat : IPTSkills, Damansara

Yuran : RM 3,200.00 -> RM 1,200.00

Tarikh : Mengikut permintaan peserta

1. F&B HYGIENE AND WORK SAFETY PRACTICE

  • Identify personal hygiene and work safety operation

  • Determine operating equipment function ability

  • Determine furniture and fixture conditions

  • Carry out work area cleaning activities

2. F&B BASIC SERVICE OPERATION PREPARATION

  • Identify sectional opening and closing task

  • Prepare service operating equipment and utensil

  • Prepare sectional side station

  • Prepare service operating linen

  • Carry out table set up

Modul Kursus

3. F&B GUEST SERVICE OPERATION FUNCTION

  • Carry out guest welcoming  activities

  • Obtain guest order

  • Carry out guest order

  • Attend to guest feedback

  • Present guest check

4. BEVERAGE SERVICE OPERATION FUNCTION

  • Identify beverage mise-en place

  • Carry out beverage order

  • Carry out hot beverage order

  • Carry out non-alcoholic beverage order

  • Carry out beverage service

5. FOOD SERVICE OPERATION FUNCTION

  • Carry out table service

  • Carry out buffet service

  • Carry out room service

  • Carry out banquet service

  • Carry out lounge and counter service

 

Hasil Pembelajaran

Pada akhir kursus ini peserta dapat:

  1. Mengetahui fungsi dan tugas sebagai krew F&B

  2. Menguruskan hygien dan keselamatan tempat kerja

  3. Menjalankan operasi perkhidmatan pelanggan

  4. Mengetahui fungsi operasi perkhidmatan minuman; dan

  5. Menjalankan operasi perkhidmatan berkaitan penyediaan makanan

Wedding Table Set

Diploma Profesional

Penyelia Krew F&B

(Hotel & Restoran)

Jangka Masa : 5 hari

Masa : 8.30 a.m - 5.30a.m

Tempat : IPTSkills, Damansara

Yuran : RM 4,000.00 -> RM 3,000.00

Tarikh : Mengikut permintaan peserta

Kursus ini memberi mendedahkan kepada peserta mengenai tugas dan tanggungjawab umum dan khusus sebagai seorang penyelia krew F&B. Kursus ini akan membantu peserta menguasai perkara-perkara di dalam pengurusan dan penyeliaan operasi makanan dan minuman dan seterusnya memudahkan peserta untuk mengaplikasikan semula dalam dunia pekerjaan ataupun di dalam perniagaan sebenar mengikut keperluan industri.

 

1. F&BOperation And Service Supervision Activities

  • Verify hygiene and safety function

  • Prepare job schedule

  • Verify operation preparation

  • Ensure guest service performances.

2. F&B Guest Reservation Operation

  • Jenis-jenis Komunikasi

  • Fungsi dan Matlamat Komunikasi Interaktif

  • Bagaimana Menjayakan Komunikasi Interaktif

3. Specialized Food & Beverage Service

  • Determine specialized F&B service

  • Utilize specialized food service operating equipment

  • Utilize specialized beverage service operating equipment

  • Execute specialized F&B service operation

  • Execute tobacco service

Modul Kursus

​​4. F&B Eventuality And Complaint Handling

  • Handle guest incident

  • Handle guest complaint

  • Handle food allergens

  • Handle lost and found

  • Execute corrective action plan

5. F&B Supervisory Function

  • Perform accounting record

  • Coordinate section budget

  • Carry out sectional procurement

  • Supervise inventory record

  • Record sectional documentation

6. Food And Beverage Administration Function

  • Attend staff welfare

  • Identified training need

  • Prepare training materials

  • Carry out personnel appraisal

  • Ensure product quality control

  • Delegates personnel sectional assignment

9. F&B Butler Service

  • Determine specialized food and beverage service.

  • Utilize specialized food and beverage service operating equipment.

  • Execute specialized food and beverage service operation.

  • Execute tobacco service.

  • Execute special guest request.

 

Hasil Pembelajaran

Pada akhir kursus ini peserta dapat:

  1. Mengetahui fungsi dan tugas sebagai penyelia krew F&B

  2. Menguruskan operasi tempahan pelanggan

  3. Menjalankan operasi perkhidmatan khusus makanan dan minuman

  4. Menjalankan urusan aduan pelanggan; dan

  5. Menjalankan pentadbiran perkhidmatan penyediaan makanan dan minuman