top of page
Cake Frosting

Kursus Diploma Kemahiran Malaysia

Seni Pastri & Bakeri

TVET

PENGURUSAN PASTRI & ROTI

  • TikTok
  • Instagram
  • Facebook
  • Youtube

@ iptskills

Gambar Utama Studio Kulinari IPTSkills.jpg

Kementerian Sumber Manusia melalui Jabatan Pembangunan Kemahiran telah mengiktiraf Institute of Professional Techniques & Skills untuk menjalankan Kursus Diploma Kemahiran Malaysia (DKM) Pengurusan Pastri & Roti (Seni Pastri & Bakeri) Tahap 4 (merangkumi tahap 1,2,3 & 4) kepada pelajar yang berminat menceburi bidang pastri dan bakeri.

Kelebihan Melanjutkan Pelajaran SKM 

Sijil Kursus DKM Pengurusan Pastri & Roti
dikeluarkan & diiktiraf oleh :

Jabatan Pembangunan Kemahiran (JPK), 
Kementerian Sumber Manusia (KSM)

CTH DKM PASTRI.jpg

Kelebihan Melanjutkan Pelajaran DKM

Image by Benjamin Brunner
Dapat Fokus &  Pembelajaran Yang Mudah Difahami

Sistem latihan kemahiran adalah 70% dijalankan secara amali atau "hands on" di studio / bengkel dan hanya 30% dijalankan secara teori.   

Pelajar tidak akan merasa bosan tetapi merasa seronok dan dapat  memberikan fokus semasa sesi latihan seterusnya mudah memahami sesuatu topik yang diajar. 

Image by micheile henderson
Tidak Perlu Risau 
Berkenaan Kewangan

Pinjaman penuh (100%) untuk yuran pengajian, elaun sara hidup setiap bulan, elaun pengangkutan dan elaun belian komputer disediakan.

Ibubapa tidak akan terbeban kerana pelajar mempunyai kewangan mencukupi untuk perbelanjaan makan minum, asrama, pengangkutan dan lain-lain perbelanjaan harian setiap bulan. 

Image by RUT MIIT
Sijil Diiktiraf & Mudah Dapatkan Pekerjaan 

Sijil DKM diiktiraf kerajaan dan Pelajar yang melakukan dengan baik semasa latihan dan on-job-training, lazimnya berkemungkinan besar akan diambil bekerja oleh majikan sejurus selepas pelajar tamat pengajian.